Runājot par pareizu ledusskapja izmantošanu svaigu produktu uzglabāšanai, vairums cilvēku zina, ka zema temperatūra palīdz pārtiku uzglabāt svaigu ilgāk. Tomēr retais zina, ka arī mitrums ir svarīgs faktors augļu un dārzeņu uzglabāšanas paildzināšanai.
Piedāvājam īsu pārskatu, kas palīdzēs izprast ledusskapja mitruma uzturēšanas atvilktnes.
Kas ir mitruma uzturēšanas atvilktnes?
Siltajam gaisam ceļoties augšup un aukstajam gaisam krītot uz leju, ledusskapī pastāvīgi notiek gaisa cirkulācija. Mitruma uzturēšanas atvilktne ir īpašs nodalījums, kura mitruma līmeni var kontrolēt, ierobežojot vai palielinot gaisa apmaiņu starp atvilktni un citiem ledusskapja nodalījumiem.
Augsta mitruma līmeņa iestatījuma lietošana
Augsta mitruma līmeņa iestatījums ir lieliski piemērots zaļajiem lapu dārzeņiem, kuri ir jutīgi pret mitruma zudumu, jo atvilktnē ir pastāvīgs mitruma līmenis, kas mazina dārzeņu stresu. Šis iestatījums būtu jālieto arī tad, ja atvilktnē ir daži augļi un dārzeņi.
Kad mitruma uzturēšanas atvilktnes plaukta atvere tiek aizvērta, lai ierobežotu mitruma apmaiņu, gaiss un mitrums saglabājas nodalījumā. Tas palīdz augļiem un dārzeņiem nodalījumā saglabāties stingriem, mitriem un svaigiem ilgāk.
Izmantojiet sausuma iestatījumu
Sausuma iestatījums jāizmanto tad, ja atvilktnē glabājas daudz augļu un dārzeņu, lai neuzkrātos pārmērīgs mitrums un produkti nesāktu pārāk ātri bojāties. Kad mitruma uzturēšanas atvilktnes plaukta atvere tiek paplašināta, lai veicinātu gaisa apmaiņu, gaiss un mitrums var izkļūt no nodalījuma.
Neatkarīgi no mitruma līmeņa dažus augļus un dārzeņus nekad nevajadzētu glabāt ledusskapī!
Daži tropu un subtropu augļi un dārzeņi ir jutīgi pret aukstumu – glabājiet tos ārpus ledusskapja 8–12 °C temperatūrā, lai kvalitāte un garša saglabātos pēc iespējas labāk.
Augļi: ananasi, banāni, avokado, papaijas, citrusi, mango un arbūzi
Dārzeņi: gurķi, baklažāni, sarkanie pipari, zaļās pupiņas, ķirbji, tomāti un kartupeļi